Gemakkelijk in gebruik

Help mijn kind zindelijk maken

Om je kind zindelijk te maken moet je kind er zowel lichamelijk als geestelijk klaar voor zijn, bij de meeste kinderen is dit rond de tweede verjaardag. Het lichaam is dan voldoende ontwikkeld om zindelijk te kunnen worden, dit komt omdat de hersenen de controle hebben over de ontlastingskanalen. Zodra je kind voelt wanneer de darmen en / of blaas vol zijn kun je beginnen met de zindelijkheidstraining.

Prikkels vanuit de hersenen

Hoe merk ik dat mijn kind moet plassen? Dit kun je vaak zien aan het gedrag van het kind, als je merkt dat je kind gaat wiebelen, onrustig wordt of anders gaat lopen. Als je kind aan geeft een vieze luier te hebben moet je hier gelijk op inspringen omdat je kind niet direct weet wat deze prikkel met hem of haar doet. Zodra je merkt dat je kind een ander gedrag vertoont dat hoort bij ontlasten, vraag je je kind of het moet plassen of poepen en ga daarna samen naar de wc.

Samen naar de WC

Door samen naar de wc te gaan legt het kind de link tussen de nieuwe prikkel en de wc, het kind moet namelijk interesse krijgen voor de wc. Wat ook helpt is praten tegen je kind als je zelf ook naar de wc moet, zij zullen dit voorbeeldgedrag uiteindelijk gaan kopiëren.

Plassen op het potje

Als je merkt dat je kind de interesse heeft in de wc kun je verder gaan met de zindelijkheidstraining. Zet het potje van je kind in de wc en ga samen met je kind naar het potje toe als hij of zij aangeeft dat het moet plassen of poepen.

In het begin zal dit nog vaak fout gaan, het advies is toch blijven doorgaan want je kind moet leren wat de bedoeling is. Neem je kind ook mee naar de wc als je zelf moet, ook hier geldt het voorbeeldgedrag, je kunt je kind hier ook mee belonen door bijvoorbeeld samen de wc door te trekken.

Wat ook een goede stimulans is dat je je kind beloond als hij / zij daadwerkelijk op het potje de behoefte heeft gedaan, door bijvoorbeeld een wc beloningskaart te hanteren. Bij iedere keer als je kind op het potje de behoefte heeft gedaan je kind een sticker heeft verdiend, deze mag je kind zelf op de kaart plakken en als de kaart vol is je iets leuks gaat doen met je kind of een klein cadeautje koopt.

Tips om zindelijk te worden

  • Ga op vaste momenten met je kind naar de wc. Door je kind bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan te dwingen om naar de wc te gaan zorg je er voor dat je kind het steeds normaler gaat vinden om de behoefte op de wc te doen.
  • Neem luiers die minder absorberen. Je kind merkt bij minder absorberende luiers eerder dat hij geplast of gepoept heeft. Op deze manier zal hij of zij de prikkel eerder doorkrijgen
  • Doe je kind een onderbroek aan onder de luier. Hierdoor merkt je kind beter dat hij of zij in de luier geplast of gepoept heeft en wordt dit minder aangenaam.
  • Lees samen boeken over zindelijkheid. Er zijn veel boeken geschreven over zindelijk worden. Veel boeken zijn gericht op ouders, maar andere boeken juist op kinderen. Koop deze boeken en ga samen aan de slag om zindelijk te worden.