Gemakkelijk in gebruik

Luieruitslag

Luieruitslag, ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd komt veelvuldig voor bij baby’s. Het is gelukkig een onschuldige babykwaal, maar daarom niet minder vervelend. Dankzij de moderne wegwerpluier komt het gelukkig al veel minder voor dan vroeger, maar toch krijgt ongeveer de helft van alle baby’s er in zijn/haar eerste 2 levensjaren mee te maken. Baby's tussen de 7 & 12 maanden hebben de grootste kans op luieruitslag, het maakt niet uit of het een jongetje of een meisje is.

Wanneer een baby last heeft van luieruitslag, heeft het vurige rode billetjes. De rode kleur wijst op een onsteking van de huid. Er zijn veel mogelijke oorzaken waarbij we hieronder een opsomming geven van de grootste veroorzakers.

 • Water.
  Een van de grootste oorzaken is water. Als de huid langdurig in contact staat met water, wordt de huid week. Hierdoor is de kans op een huidbeschadiging extra groot, bijvoorbeeld door wrijving. Als de huid week is, kunnen irriterende stoffen makkelijk de huid binnendringen, maar alleen langdurig contact met water is al genoeg om uitslag te ontwikkelen.
 • Wrijving.
  Wrijving is ook een groter veroorzaker als het gaat om luieruitslag. Wrijving tussen de huid en de luier kan de huid doen beschadigen. Daar waar de luier direct contact maakt met de huid, te weten geslachtsdelen, binnenkant dijen en billen, is de uitslag vaak het ergst. De stof waarvan de binnenzijde van de luier is gemaakt, speelt dus een belangrijke rol.
 • Urine
  Voorheen dacht men dat de irriterende stof ammoniak, welke in urine zit, de aanstichter was van luieruitslag. Echter blijkt het niet de ammoniak zelf, maar het water wat in de urine zit voor luieruitslag te zorgen.
 • Ontlasting
  Poep is wel erg schadelijk voor de huid. Geluk bij een ongeluk dat er een vieze lucht aan zit, want dat zorgt ervoor dat een poepbroek snel wordt opgemerkt. Zo krijgt de poep weinig tijd om grote schade aan te richten.
 • Gistinfectie.
  De belangrijkste gist-soort is de Candida Albicans. Baby’s met luieruitslag hebben vaker gist-infecties in de luier dan baby’s zonder luieruitslag. Wanneer de infectie zich ook buiten de luier begeeft, is het geen luieruitslag meer maar wordt dit betiteld als candida-infectie. Candida Albicans gedijt het best in een warme, vochtige omgeving. Daarom is een luier de uitgesproken plek waar dit voor kan komen. Het is te herkennen aan schilferende randjes langs de rode plekjes, al dan niet met kleine witte puistjes.

Om luieruitslag te voorkomen of te behandelen wordt het gebruik van goede wegwerpluiers aangeraden welke een hoge mate van absorptie hebben. De luiers van zowel FAS, als van Sicell voldoen hieraan. Zij houden de huid droog en zijn gemaakt van zacht materiaal zodat de wrijving tussen huid en luier minimaal is en dus huidbeschadiging voorkomen wordt. Daarnaast wordt regelmatig verschonen wel aangeraden, en maak de billen schoon met lauw water en een washandje als er is gepoept. Mocht de luieruitslag lang aanhouden dan is het verstandig een huisarts te raadplegen welke een zalf kan voorschrijven.

 

Voor nog meer informatie bekijk deze video: